–  Прокурор Димитрова, напоследък в област Стара Загора, а и

...
–  Прокурор Димитрова, напоследък в област Стара Загора, а и
Коментари Харесай

Таня Димитрова: Безкомпромисни сме: 293-ма пияни и дрогирани водачи са осъдени през 2022 г. по дела на Района прокуратура – Стара Загора

–  Прокурор Димитрова, в последно време в област Стара Загора, а и в страната, станаха тежки пътнотранспортни катастрофи, а някои провокираха митинги с искане за бързи законови промени, с цел да спре „ войната по пътищата “. Какъв е методът тези тежки пътни произшествия да намалеят?

– Прокуратурата, въпреки да не разполага с директни контролни функционалности по съблюдаване на Закона за придвижване по пътищата, употребява всички законови благоприятни условия за противодействаме на това събитие. То несъмнено от години тревожи обществото. Какво имам поради? 

Ние сме безкомпромисни към водачите, които ръководят коли след приложимост на алкохол или опиати, а също по този начин и към тези, които не съблюдават разпоредбите и провокират произшествия. Правим всичко допустимо да ги спрем – делата влизат в съда в най-кратки периоди, желаеме задържане, организираме срещи за предварителна защита, само че дано всеки то нас първо тръгне от себе си. Ако си кажем – би трябвало да карам деликатно, не би трябвало да използвам алкохол преди да се кача на колата, тъй като съм виновен за себе си, околните и останалите участници в придвижването, може би обстановката на пътя ще се промени. Просто би трябвало да съблюдаваме законите и разпоредбите, тъй като никой не е над тях. Тук е мястото да кажа, че болшинството от следствията по отношение на водачите, управлявали колите след  приложимост на алкохол или опиати, завършват като бързи производства. Това значи, че водачът отива в съда в границите на седем дни от осъществяване на действието и те получават присъди. Предвидените санкции са от 1 до 3 години отнемане от независимост за първо нарушение и до 5 години при рецидив. Апелираме за увеличение на този тип санкции.

– А как  ще коментирате тревожната наклонност, че от ден на ден младежи – водачи на автомобил, карат след приложимост на алкохол или опиати?

– Действително е налице отрицателна наклонност за увеличение на закононарушенията, които касаят ръководство на моторни транспортни средства след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, постоянно под влияние и на двете.  И освен за младежи, а и по принцип. В поддръжка на изказванието си ще посоча и статистическите данни, съгласно които за 2022 година в Районна прокуратура – Стара Загора са формирани 336 досъдебни производства, като множеството от тях влизат в съда по бързата процедура. Осъдени са 293 водачи на коли. Тенденцията е тревожна, а цифрите се усилват с всяка минала година. Тук е мястото още веднъж да прикани за отговорност на всички участници в придвижването и за общи старания в в името на сигурността, животът, здравето ни и тава на децата ни. Чухме и се солидаризираме и с настояванията на жителите за законови промени, увеличение на наказванията и за засилен пътен надзор. Всички следва да мислим за предварителна защита, а не да вървим след събитията. Подкрепям концепцията да се конфискуват колите на пияни или дрогирани водачи. Упреците са, че това визира правото на благосъстоятелност. Но кое е по-важно правото на благосъстоятелност или правото на живот?

–  Да се върнем месец обратно, когато в страната се организира акция за противодействие на разпространяването и притежанието на наркотични субстанции. Какви бяха резултатите?

–   Не е загадка, че през последните години е налице важен растеж на закононарушенията, свързани с владеене и приложимост на разнообразни типове наркотични субстанции. Проведените акции за противопоставяния на тази престъпност, по предписание на прокуратурата,  имат своето значение, а точно да заявим „ непримирими сме към това събитие “. Вярваме, че единствено дейната ни позиция и неизменимото използване на закона с цялата му суровост дава резултат.Тревожно е, че възрастовата граница на употребяващите става все по-ниска.В обществото ни има доста проблеми, само че извънредно тревожно е пагубното влияние на наркотичните субстанции върху младата, формираща се персона. На една крачка от търсенето на забавление е зависимостта. Забележима е и наклонността точно под въздействието на използвани наркотични субстанции да се правят тежки закононарушения в целия набор на  Наказателния кодекс – обири, грабежи и други, посредством които се набират средства за закупуване на опиат. На тези действие противодействаме с изключение на посредством навреме осъществяване на наказателна отговорност и посредством инспекции по реда на надзора за правда. През 2022 година Районна прокуратура – Стара Загора разпореди такива в нощните заведения, питейни заведения и нощни заведения на територията на 11 общини в региона за продажба на така наречен „ божествен газ “ на малолетни лица. Необходимостта  произтече от зачестилите случаи в страната на приложимост на това вещество от малолетни и малолетни.

– Сякаш и от ден на ден станаха следствията по отношение на трафиканти, които подкрепят на бежанци да минават незаконно през страната. Стават ли по-изобретателни едните и другите?

– За страдание зачестиха тези случаи. Не мога да кажа дали стават по-изобретателни, към този момент пътищата им са едни и същи, главно автомагистрала „ Тракия “. През тази година имахме случаи, които се трансфораха в общественозначими.Знаете, че като по знамение нямаше потърпевши хора при близо 70-километрово гонене от полицията на товарен автомобил с мигранти, който беше спрян в с.Ракитница. Другият случай е отпреди няколко дни, когато двама турски жители са открити в региона на с.Плодовитово, да транспортират 90 чужденци от Афганистан.Ние имаме твърда наказателна политика по отношение на причинителите на тези закононарушения и съвсем за всеки един от тях внасяме искане в съда за задържане.През2022 година в Районна прокуратура – Стара Загора са следени 80 досъдебни производства против лица, подпомагали непознати жители да преминат нелегално през страната. От тях  56 са към този момент с завършили следствия и наказани. За съпоставяне за 2021 година тези каузи са били единствено 11.  Напоследък постоянно причинителите на т.нар „ каналджийство “ са непознати жители, очевидно с желание да завоюват пари от такава активност и след това да се укрият от наказателно гонене. Противодействаме на тези опити посредством осъществяване на бързи следствия и както споделих нагоре – с внасяне в съда на претенции за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Определено метода ни по тези следствия е сполучлив, защото имаме и значително – 11 производства, завършили до 7 дни от осъществяване на закононарушението до налагане на наказването.

– Преди в региона имаше доста сигнали за „ дрифтове “. Намаляха ли?

–   С оглед реализирания надзор, към този момент е по-спокойно по местата, където жителите се оплакваха, че водачи се качват на колите си, с цел да се състезават нерегламентирано по улиците с висока скорост т.е. да вземат участие в „ дрифтове “, и по този начин заплашват живота на хората. Стремим се всеки от тях да получи съответната глоба. Искам да кажа, че за предварителна защита и понижаване на пътнотранспортните произшествие през годината Районна прокуратура  – Стара Загора разпореди по реда на надзора за правда няколко инспекции, измежду които и такива на конфликтните и рискови точки, където най-често стават произшествия. 

–  Прокурор Димитрова, какви ще бъдат Вашите цели за работа през 2023 година?

–  Както и до момента – срочността и бързото следствие по делата. Освен това, с цел да се предотвратят доста от тези действия, за които говорихме, ще наблегнем и на предварителната защита. През миналата година прокурори изнесоха открити уроци за заплахите в интернет и от използването на наркотични субстанции, шофирането след приложимост на алкохол пред деца от учебни заведения в обл. Стара Загора. Участвахме и в среща с жители за предварителна защита на домашното принуждение. През идната година предстоят още доста прояви на Районна прокуратура – Стара Загора – срещи с възрастни хора, дами и деца, потърпевши от принуждение, както и с възпитаници. 

Дарина Колева, БНР
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР